Klant

Onderwerp

Buren Bouwen de Buurt

Buurtbewoners en gemeenten werken samen aan herontwikkeling

Casus starter


Er komt een parkeergarage onder het Willibrordusplein in Amsterdam. Hierdoor kunnen 250 parkeerplekken in de buurt opgeheven worden. Het is aan de buurt om te bepalen wat er met het plein en de ruimte die vrijkomt gebeurt.

Casus resultaat


De veiligheid wordt met de komst van de parkeergarage vergroot. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. Meer beschikbare ruimte betekent, meer ruimte voor ontmoeting en activiteit op straat.

Elke wijk kent het wel, het buurtplein. In elke stad, dorp of wijk vind je er wel één waar buren samenkomen. Een plek waar mensen koffie drinken, spelen en sporten. Tussen de uitlaatgassen en drukke wegen van de stad willen we graag dat onze kinderen veilig spelen, en ouderen zonder te struikelen de supermarkt bereiken.

In Amsterdam denkt de gemeente daar net zo over. Het Willibrordusplein is een echte 'buurtplek'. Bij hetveranderen van de openbare ruimte is het gesprek met de buurt dan ook een MUST. Tijdens het gesprek over het nieuwe plein kwam naar voren dat 'elkaar ontmoeten op het plein' voor heel veel mensen hét belangrijkste is. De nadruk ligt in het herontwerp dan ook op de sterke sociale functie van het plein.

Vragen als; met welke activiteiten, zitmogelijkheden en mate van sociale binding moeten we eigenlijk rekening houden? Kwamen uitgebreid ter sprake. Het is een uitdaging om te ontwerpen met de buurt. Om er samen voor te zorgen dat het ontwerp aansluit bij het gedrag en de wensen van gebruikers. Door het gesprek met de buurt goed te organiseren werkt de gemeente Amsterdam aan zinvolle verbeteringen in straat, wijk en stad.


Door de komst van de garage komt er naast een volledig nieuw plein extra ruimte beschikbaar. 250 parkeerplekken in de buurt zullen verdwijnen. Een mooie kans voor een stad waar veel mensen echt verlangen naar meer ruimte!

De buurt beslist mee over waar parkeerplekken verdwijnen en dus waar meer ruimte voor activiteiten ontstaat. Aan TriMotion de eervolle taak om samen met de buurt en gemeente Amsterdam in het vervolgproces een duidelijke buurtvisie op papier te krijgen. Hoe ontwikkelen we de beste oplossingen voor de doorstroom van het verkeer?

Tijdens de ontwerpcafés, georganiseerd door TriMotion, staat de gemeente open voor nieuwe ideeën, persoonlijke visies maar ook kritiek. Wat wil de buurt nou echt? Daar gaat het om. Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren en ouderen worden betrokken. Hiermee wordt niet alleen de invloed van de wijk zichtbaar, maar ook de identiteit.

We gebruiken de methode Placemaking. Deze methode is gericht op het ontwikkelen van een 'succesvolle openbare ruimte' met een belangrijke en actieve rol voor de buurt zelf. Zowel fysieke en sociale verbeteringen worden met buurt verzonnen, uitgewerkt en getest. Met tijdelijke experimenten kan gemeten worden welke veranderingen werken, en welke helemaal niet.


Het proces van Buren Bouwen de Buurt gaat leiden tot een plein en omgeving waar de buurt trots op is. Een plek die niet alleen kinderen, culturen en buren samenbrengt, maar ook de levenskwaliteit verbeterd.

De mogelijkheden om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren zijn volop aanwezig, niet alleen in Amsterdam. Met de buurt aan het roer krijgt de fysieke ruimte, sociale binding en de buurteconomie een nieuwe impuls. In de Pijp is het proces nog in volle gang. Een nog veiligere en mooiere wijk komt eraan. See you in 2020!

Buren Bouwen de Buurt in jouw gemeente? Dat kan! Stuur een een mail naar hallo@trimotion.nl of bel +31 85 00 27 754